U bent hier

26 augustus 2014: Fraaie nachtvlindernacht in de Regulieren

26 augustus 2014: Fraaie nachtvlindernacht in de Regulieren
Gisteravond met 3 andere insectenwerkgroepers, genachtvlinderd in de Regulieren. Lamp en laken zowel als smeer lokten weer prachtige vlinders! De temperatuur was weer heerlijk, met aanvankelijk prachtige dreigende luchten waar echter nauwelijks een druppel uitkwam. Zonder wind en met 17 graden is het helemaal niet vervelend om op wat nachtvlinders te wachten. Dat hoefden we ook niet lang te doen: 5 minuten na het aanzetten van de lamp landde de eerste vlinder: een kleine beer! Daar zijn we ook mee begonnen in april dit jaar: dit is de derde generatie! Vervolgens miegelde het van de stro uiltjes en verscheen onze eerste bruine herfstuil van het seizoen.

Kars had weer bomen gesmeerd en die bleken al gauw erg mooi bezoek te krijgen: 3 zeer verse meidoornuilen kwamen van de zoetigheid drinken samen met 3 bruine herfstuilen en 3 paramidevlinders. Die meidoornuilen waren geweldig: wat een mooie dieren! Zij vliegen in de herfst. De eitjes die oa op meidoorn gelegd worden overwinteren. De rupsen komen pas in het voorjaar uit. Vrijwel alle herfstuilen doen het zo: in de herfst eitjes leggen bij de knoppen van de waardboom of struik en dan in het voorjaar eten van de bloemen of het verse blad. 

Inmiddels kwamen ook op de lamp wat minder algemeen vlinders af: 2 populierengouduilen en een iepengouduil. Ook 2 najaarssoorten. De populierengouduil is een vrij zeldzame vlinder die in het zuidwesten van ons land voorkomt. In het populierenbos in het waterwingebied van Vitens in Eva Lanxmeer hadden we de soort voor het eerst vastgesteld en zagen we hem alle jaren dat we er lichten (3 jaren op rij). We hadden net staan memoreren dat we hem dan ook best in de Regulieren zouden moeten kunnen hebben. Nu dat duurde niet lang of er lande een kakelvers dier even later gevolgd door een tweede. De later verschijnende iepengouduil riep nogal wat vraagtekens op want waar stonden de iepen in de buurt?

In totaal werden ruim 40 macronachtvlinders op het doek geteld verdelen over 11 soorten. Spectaculair groot was de spinnende watertor die op het laken verscheen en daar lekker bleef zitten de hele avond. Kortom een leuke avond nachtvlinderen met prachtige beesten mede door de meest ideale omstandigheden die je kan wensen.