U bent hier

Amfibieën overzetten

Voor veel amfibieën (padden/kikkers/salamanders) is de jaarlijkse trek naar het voortplantingswater een hachelijke onderneming, omdat de amfibieën tijdens hun trek soms één of meer wegen moeten oversteken. Hierbij lopen de amfibieën een grote kans doodgereden te worden. Door NVWC-leden is vorig jaar weer gestart met het overzetten, nadat we dit een een aantal jaren niet meer gedaan hadden. We willen ook dit jaar hier weer mee starten op kleine schaal. We gaan dan alleen overzetten op topdagen in de periode februari/maart.

De paddentrek vindt plaats in de periode februari-maart, met name als de temperatuur boven de 6°C komt in combinatie met vochtig weer. Wij zoeken daarom een aantal mensen die op vrij korte termijn (plm. 1 dag tevoren) oproepbaar zijn om rond zonsondergang een à twee uur in genoemde periode per fiets of lopend de omvang van overtrekkende amfibieën te inventariseren en daadwerkelijk over te zetten op de Lekdijk tussen Weidsteeg en Werk aan het Spoel.

U kunt zich opgeven via post@nvwc.nl. Er is al eerder hiervoor een Whatsapp-groep aangemaakt, dus bij aanmelding graag uw mobiele nummer vermelden. Indien u geen mobiele telefoon gebruikt, dan graag uw vaste telefoonnummer vermelden. Tevens graag uw emailadres vermelden.

Overigens, als u weet waar er in ons gebied in de afgelopen jaren sprake is geweest van trek van enige omvang, dan horen wij dat natuurlijk ook graag.

Tags: