U bent hier

Big Day NVWC gewonnen door team Kievit-Klop

De vijftiende Big Day van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) is gewonnen door het Culemborgse duo Gerrit jan Klop en Jandirk Kievit. Tijdens de vogelmarathon van 22 uur zagen en hoorden zij 106 vogelsoorten, waarmee zij winnaars werden van de Gouden Snip. De vijf deelnemende teams namen in totaal 122 soorten waar.

Gedeeld tweede werden teams Beuker-De Boer en Van Opheusden-Van Oort met 104 soorten. Lucas/Huizinga werden vierde met 96 soorten en het vrouwenteam Kievit/Kriesch debuteerde met 79 soorten.

Een wilde zwaan, waargenomen door team Beuker/De Boer, werd tot beste soort werd de Big Day uitgeroepen. Het was voor het eerst in vijftien edities dat deze soort werd gezien. Andere mooie soorten waren smelleken, roodpootvalk, fluiter en bontbekplevier.

De Big Day is een wedstrijd waarbij het de bedoeling is dat de deelnemers in 22 uur tijd zo veel mogelijk vogelsoorten in het werkgebied van de NVWC proberen te ontdekken. Dit ligt globaal in de driehoek Culemborg – Buren – Beesd, een gebied van zo’n 80 km2. De deelnemende teams bestaan uit twee personen, die zich slechts te voet of per fiets mogen verplaatsen.

Het winnende aantal van 106 soorten is ruim onder het record van 112 maar is desondanks niet slecht te noemen. De weersomstandigheden waren namelijk niet gemakkelijk voor de teams. Het bleef weliswaar grotendeels droog maar de harde wind beperkte de (zang)activiteit van veel soorten, zodat ze minder gemakkelijk te vinden waren.