U bent hier

Een gewone merel met een bijzonder verhaal

Iemand van de vogelwerkgroep kreeg onderstaand verhaal toegestuurd van Cynthia uit Beusichem. Te leuk om hier niet te delen:

Beusichem.
Het was Vrijdag 9 maart toen ik in mijn tuin een merel vrouw zag met een ring op haar pootje. Een postduif met een ring ken ik maar een merel met een ring had ik nog nooit gezien. Ik maakte een foto van haar en richtte mij tot een vogelgroep op internet. Daarin plaatste ik de foto en vroeg ik of ik hier iets mee moest doen. Ik kreeg al snel antwoord van meerdere personen o.a. van ringers zelf. Probeer de hele ring rondom te fotograferen daar begon het mee. Zodra je dat hebt kun je de gegevens melden bij de database van het vogeltrekstation. Nou dat werd een hele uitdaging. Probeer maar eens een ring af te lezen aan de poot van een vrije vogel. Het kostte wat moeite maar het is gelukt. Met inmiddels heel veel foto’s begon het knippen en plakken. Er werd hulp aangeboden vanuit de vogelgroep en toen bleek al snel dat het geen Nederlands geringde vogel was. Bijzonder werd het toen bleek dat op de ring Moskva stond. De merel kwam helemaal uit Rusland.
Mijn waarneming werd gemeld bij Griel de Nederlandse ringcentrale en ik mailde het vogelringcentrum in Rusland met een foto. Inmiddels heeft Rusland gereageerd op mijn bericht en heeft mij gemeld dat het gaat om een Merelvrouw, geringd 1 jaar oud op 25-10-2016 in de provincie Russia, Kaliningrad. O. Ze heeft 1082 KM afgelegd en er 500 dagen over gedaan om in het mooie Betuws dorpje Beusichem te komen in de Gemeente Buren. In zowel Rusland als Nederland is men verrast door deze waarneming. Men wist niet dat Merels zo ver zouden vliegen. De merels gemeld in de Nederlandse database met een buitenlandse ring komen voornamelijk uit Duitsland en Engeland. Een hele enkele keer komt het voor dat een Merel word gemeld afkomstig uit het Scandinavisch gebied maar tot nu toe nog nooit eerder uit een land zo ver .Dit maakt dat mijn waarneming bijzonder genoemd mag worden.
Men verwacht dat ze weer terug zal gaan, maar voorlopig kan ik melden. Ze is er nog steeds.

Reacties