U bent hier

Eerste controle nestkastjes ivm processierupsenproject langs de Dreven

Afgelopen najaar is er in samenwerking tussen NVWC, NME en de Gemeente Culemborg een nestkastenproject gestart. Door schoolkinderen, in samenwerking met de Stadswerkplaats zijn zo'n 40 nestkastjes gemaakt en later door ons opgehangen langs de Lange Dreef en de van Pallanddreef. Door de Gemeente zijn op diverse plaatsen langs de Lange Dreef wat struikjes geplaatst, deze moeten tzt (zijn nu nog erg klein) er voor zorgen, dat de mezenbevolking nog wat verder kan toenemen.
Woensdag 6 mei eerste controle van de nestkastjes gedaan met Leo van der Kooij. Zowel bij het ophangen als bij de controles bleek, dat er vanuit de wandelaars/fietsers langs de Dreef veel belangstelling was voor het project en dit duidelijk aangeslagen is. We kregen regelmatig vragen. De Gemeente heeft overigens bij het begin van de Lange Dreef een informatiebord geplaatst. Het lijkt erop, dat ook de Gemeente met het maaien rekening houdt met de berm, deze ziet er nu prachtig uit.
Resultaat van de eerste controle:
Lange Dreef: 14 van de 30 kastjes bezet met pimpel- en koolmezen.
Pallanddreef: 5 van de 6 nestkastjes bezet met pimpel- en koolmezen.
Konden niet overal vaststellen of het pimpel - of koolmezen waren. Is aan jongen niet echt te zien. Indruk was wel, dat de pimpelmezen in de meerderheid waren. Sommigen waren nog aan het broeden, echter ook al veel met jongen.
Waren erg tevreden met resultaat. Vooral bij de Pallanddreef hangen de kastjes op drukke stukken, maar daar trekken de vogels zich weinig van aan kennelijk. Daar zouden ook nog veel meer kasten opgehangen kunnen worden.
Op de Lange Dreef vooral bij het begin en het eind de beste resultaten, daar is ook de meeste begroeiing.
We gaan over ca een maand nog een keer controleren, als dit 19 nestjes met gemiddeld 7 jonge mezen oplevert en dan nog een tweede broedsel, kunnen er rupsjes in ca. 250 bekken verdwijnen. Ruimt lekker op.
Hopelijk leidt dit er toe, dat de processierupsen in de aanwezige eikenbomen, geen plaag worden.
Wordt vervolgd.