U bent hier

Insecten zoeken in Brabant met de insectenwerkgroep

Op 13 augustus 2017 zijn we (Annette, Carolien, Karin, Kars en Tijn) op excursie geweest en hebben we twee gebieden in Noord-Brabant bezocht. Vlak voor we bij de Ullingse Bergen aankwamen, was er nog een buitje maar de rest van dag was het vriendelijk weer met steeds meer zon.

De Ullingse bergen is een open vlakte van zo'n 150 hectare bij de Brabantse plaats St Anthonis met een mozaïek van struikheide, grassen en open zand (foto Kars en foto Tijn). Hier gingen we op zoek naar de kommavlinder waarvan we er met enig speurwerk twee hebben gevonden (foto Kars). Heivlinders waren algemener en zaten stil op de open grond (foto Karin). Ook een sikkelsprinkhaan en twee blauwvleugelsprinkhanen lieten zich zien. De blauwvleugelsprinkhaan is bijna niet te zien, als hij op de grond zit (foto Tijn) maar bij het opvliegen toont de soort zijn opvallende blauwe vleugels.
Waargenomen soorten:
Vlinders: oranje zandoogje 1, heivlinder 12, hooibeestje 2, kleine vuurvlinder 2, kommavlinder 2, klein geaderd witje 1, klein koolwitje 1
Nachtvlinders: zuringspanner 1
Libellen: zwervende heidelibel 1
Sprinkhanen: blauwvleugelsprinkhaan 2, sikkelsprinkhaan 1

De Kraaijenbergse plassen is een gebied vlak bij de Maas dat in de buurt van Cuijk ligt. Er zijn daar struwelen en bosjes met weitjes (foto Karin). Hier bevindt zich een populatie van de sleedoornpage en er zijn dit jaar daar al meerdere sleedoornpages gezien. Op een bloemrijk stukje liet een sleedoornpage zich van alle kanten bewonderen (foto Kars). We hebben de page gefilmd en gefotografeerd (foto Karin). Bij de strandjes aan de rand van de plassen en bij een plas werden verschillende libellensoorten waargenomen waaronder een kanaaljuffer.
Waargenomen soorten:
Vlinders: sleedoornpage 4, oranje zandoogje 1, gehakkelde aurelia 1, bont zandoogje 1, icarusblauwtje 1, hooibeestje 1
Libellen: watersnuffel 14, lantaarntje 5, kanaaljuffer 1, kleine roodoogjuffer 1, tengere pantserjuffer 1, bruine glazenmaker 1, grote keizerlibel 1

Foto's van Tijn Smeeman, Kars Veling en Karin Verspui