U bent hier

KampNieuws, struinen vanuit Ruinen!

Hemelvaartkamp (24-28 mei 2017).
Dwingelderveld, Drenthe.

Het Dwingelderveld is een gevarieerd gebied met heide en bos in Zuid-West Drenthe. Het ligt globaal in de driehoek Ruinen-Dwingerloo-Pesse.
Het Dwingerveld is een natuurgebied dat beheert wordt door twee natuurorganisaties, Staatbosbeheer en Natuurmonumenten. Het terrein kenmerkt zich als een groot heidecultuurlandschap wat plaats biedt aan hoogveen vegetatie. Het bestaat uit natte en drogere gebieden. In het Dwingelderveld liggen veel veentjes die een bijzondere gebonden plantengroei hebben. Om wat te noemen, het gebied kent o.a. zes soorten orchidee├źn, vier soorten heide (Struik-, Dop-, Kraai- en Lavendelheide). In het gebied wordt hoogveensoorten als Veenbes en Lavendelheide aangetroffen. De Veenbes is belangrijk voor het afzetten van eitjes voor twee bijzondere soorten vlinders. Veenbesparelmoervlinder (waardplant; kleine veenbes) en het veenblauwtje (waardplant; Lavendelhei). Hun vliegtijd respectievelijk tussen half mei en half juni. Met een beetje geluk komen wij ze dus tegen. Maar wie wij zeker tegen gaan komen zijn de vogels. Het Dwingelderveld is namelijk een eldorado voor vele vogels. Door vernattingsmaatregelen voelen soorten als graspieper, geelgors, veldleeuwerik, paapje en watersnip zich goed thuis in het gebied. Volgens recente tellingen nemen soorten als krakeend, roodborsttapuit en boomleeuwerik in aantallen toe.
Wanneer wij het treffen met het weer liggen de adders langs de paden te zonnen. Wie dus vorig jaar het zien van adder of gladde slang gemist hebben, kan dit jaar in de herkansing. Maar ook een ontmoeting met de ringslang of hazelworm is niet ondenkbaar. Een uniek gebied, voor elke natuurliefhebber.

Wij slaan het kamp op de SVR camping De Berghoeve in Ruinen, aan de rand van het Dwingelderveld. Ruinen is een typisch Drents dorp en heeft een kenmerkende brink. Aan deze brink staat de dorpskerk uit 1423. Het dorp heeft haar eigen schaapskooi met Drentse heideschapen, wat het Drentse plaatje helemaal compleet maakt. Maar voor ons vormt het een ideale uitvalbasis voor veel excursie mogelijkheden. Omdat het gebied vrij groot is en Drenthe bij uitstek geschikt is voor fietsexcursies is een fiets wel zo handig. Kan je geen fiets meenemen dan kunnen wij daar wel voor zorgen. Graag horen we wat voor type, heren-/dames-/kinder-/elektrische fiets wij voor je kunnen regelen. Uiteraard zijn de kosten voor het huren van de fiets(en) voor jezelf.

Wanneer het je wat lijkt om mee te gaan en je lekker wilt struinen vanuit Ruinen, geef je dan op via kampcoor@nvwc.nl. Diegenen die zich na de laatste oproep van januari hebben opgegeven, hoeven dat natuurlijk niet meer te doen. Wel nog even aangeven of je gebruik wilt maken van een huurfiets.

Op de camping zijn kamers en een huurtent beschikbaar. Heb je geen eigen kampeermiddel kan je hier comfortabel gebruik van maken. Gezien de huidige stand van de aanmeldingen, moet je even informeren bij ons of er nog een bed voor je beschikbaar is.

Werkgroep kampen
Yme Jan Bosma
Ruud Post
Han Sloots

Tags: