U bent hier

Leerlingen groep 8 leren zorgen voor de natuur - vrijwilligers gevraagd als begeleider

Wil je als vrijwilliger namens de NVWC helpen ter gelegenheid van de Natuurfeestdagen voor de basisscholen, tijdens de buitendagen in het griend op dinsdag 5 en donderdag 7 maart 2019? Elk jaar doet een aantal NVWC-leden mee aan deze activiteit naast vrijwilligers van Staatsbosbeheer, ouders en, uiteraard, de leerkrachten. De NVWC is gevraagd of we voor deze twee dagen twee begeleiders per ochtend en twee per middag kunnen verzorgen. In totaal dus 8 personen een halve dag. Je kunt als vrijwilliger meedoen op een ochtend of een middag, een hele dag mag en kan ook, graag zelfs want het heeft de voorkeur als je een hele dag kunt. Voor een prima lunch bij het houtvuur wordt gezorgd.

Wat is de Natuurfeestdag?
Het project De Natuurfeestdag is een jaarlijks project in een samenwerking van de basisscholen, gemeente Culemborg, NME, Staatsbosbeheer (SBB) en NVWC. Een praktische natuureducatie voor leerlingen van de basisschool. Het thema is ”Het zorgen voor de natuur”. Na deze activiteiten hebben de kinderen meer kennis over kleinschalige landschapselementen (grienden) voor wat betreft het ontstaan, de natuurwaarden en de rol van de mens daarin. Gedurende drie ochtenden krijgen de klassen die meedoen in De Steenuil een les over natuurwaarden, met speciale aandacht voor de grienden rond Culemborg. Ze krijgen informatie over de natuur (prachtige DVD-presentatie gemaakt door Annette van Berkel) en een enthousiast verhaal van een griendwerker die zijn leven lang in de grienden heeft gewerkt en prachtig kan vertellen over dit werk, het onderhoud van de grienden en wat de bestemming is van de wilgentakken. Ook geeft hij instructies over het (veilig) snoeien en het stekken.

Twee weken daarna gaan de leerlingen in klasverband naar de grienden van Vretstrooi, een griend aan de Zeedijk ten westen van de spoorlijn. De leerlingen gaan in kleine groepjes actief in de weer: wilgenhout snoeien, de takken uitdragen, takken schillen, daarna takken stekken en tot slot brood bakken aan een geschilde tak boven een groot vuur. De vrijwilligers van de NVWC en SBB begeleiden groepjes van 5-6 leerlingen bij deze activiteiten. Voor degenen die dit jaar voor het eerst meedoen: je bent natuurlijk ook welkom tijdens één van de voorbereidende lessen op 18, 19 en 20 februari 2019. De lokatie is ons clubhuis De Steenuil. Deze voorbereidende lessen worden ´s ochtends gegeven in blokken van ongeveer 1,5 uur per school: vanaf 8.30 tot 12.00 uur. Voor het bijwonen van deze lessen hoef je je niet tevoren op te geven, je kunt gewoon langskomen.

Organisatie
Gerben Overweg is namens de gemeente de organisator van dit project. Hij maakt het draaiboek voor de scholen en de medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer en NVWC. Te zijner tijd zal hij alle deelnemers informeren over de planning, de activiteiten, de locatie en andere praktische zaken.

Activiteiten in het griend
De locatie van het griend is dit jaar wederom Vretstrooi, aan de Zeedijk ten westen van de spoorlijn. Aangezien Vretstrooi als waterberging dient, zal bij hoog water uitgeweken worden naar het griend aan de Zeedijk. Je ontvangt nog een routebeschrijving. Gemeente en SBB hebben de plek in het griend ingericht met een verblijfscontainer, toilet, gereedschappen voor de kinderen (snoeischaren, zagen, werkhandschoenen), een vuurplaats voor het bakken van de broodjes en de catering. Ook voor de vrijwilligers zijn er tussen de middag broodjes. ´s Morgens en ´s middags zijn er twee ronden achter elkaar, waarbij de kinderen in kleine groepjes de bovengenoemde werkzaamheden uitvoeren.

Interesse om mee te doen? Je kunt je mét je voorkeur voor een dagdeel/datum opgeven bij:

Han Sloots (coördinatie vrijwilligers van de NVWC)
e-mail: hannvwc@gmail.com
telefoon: 0345-518716 of 06-10385774

De dagen en tijden zijn:
Dinsdag 5 maart 2019: 08.45 – 11.45 en 12.00 – 15.00 uur
Donderdag 7 maart 2019: 08.45 – 11.45 uur en 12.00 – 15.00 uur.
(De kinderen komen een kwartier later dan bovengenoemde tijden)
Voor een lunch wordt gezorgd.
Graag je mogelijkheden aangeven zodat we een indeling kunnen maken. 

Alvast hartelijk dank voor je reactie en met vriendelijke groet,
Han Sloots

Tags: