U bent hier

Onder water op het Tichelterrein

Als je half april libellen wilt zien, kun je beste onder het water gaan kijken. Boven water vliegen alleen de bruine winterjuffers, die de hele winter als volwassen libel doorbrengen, en de vuurjuffers beginnen net te vliegen.

Op zondag 15 april is de insectenwerkgroep van de NVWC met 8 mensen (Anja, Carla, Carolien, Ewoud, Gijsje, Karin, Koen, Peter, Pieta en Wim) op excursie geweest naar het Tichelterrein in Buren om libellenlarven te bekijken. We hebben daar in twee plassen met netten verschillende libellenlarven naar boven gehaald. Er zijn 15 smaragdlibellen (foto larve met dunne sprieten), 11 viervlekken, 7 lantaarntjes, 1 bruine glazenmaker, 1 blauwe glazenmaker, 3 variabele waterjuffers en 5 plasrombouten (foto larve met dikke sprieten) gevonden. Al deze soorten worden ook als volwassen libellen elk jaar in het gebied gezien met uitzondering van de plasrombout die elke paar jaar een keer wordt gezien. Het is bijzonder dat we vijf larven van deze soort vonden en dit duidt erop dat er zich een populatie plasrombouten bevindt.

Verder was er van alles te zien: kleine watersalamanders, een bastaardkikker, kokerjuffers met en zonder kokker, waterpissepedden, bloedzuigers, zeelten, muggen- en haftenlarven. Ook waren er veel soorten wantsen en kevers te bewonderen. De spinnende watertor (foto) en de staafwants waren de meest opvallende. Er waren ook bootsmannetjes, platte zwemwantsen en oppervlaktewantsen bij. Wim Rubers zal een aantal kleine waterkevers en waterwantsen nog op naam brengen.

Een ochtend vissen leverde een goede vangst op en we hebben van Ewoud geleerd hoe we de libellenlarven op naam kunnen brengen. Alle deelnemers vonden het interessant en de volgende keer gaan we ergens anders kijken wat er onder water leeft.