U bent hier

Rattenvallen: bevers lopen geen gevaar.

Door Jandirk Kievit.

Zoals iedereen in de Culemborgse courant heeft kunnen lezen: er zijn beversporen aangetroffen in de Redichemse waard.
De burgemeester haakte ludiek in op deze actualiteit met de tweet: "Vrede op aard, en in het bijzonder voor de Redichemse waard".
Namens de NVWC heeft Berry Lucas de beverinfo doorgestuurd aan Rijkswaterstaat (RWS). Deze dienst voert het project Stroomlijn uit, om de veiligheid bij hoogwater te verhogen. Hiervoor wordt veel beplanting in de uiterwaarden gekapt. Maar men gaat rekening houden met "onze" bevers. Woensdagavond heeft RWS een inloopavond georganiseerd en heeft de NVWC de gestuurde informatie toegelicht.

Bij de vele foto's die ik van bevriende kanoƫrs had ontvangen, zat 1 spannende. Een grote drijvende inloopval.
Ik was benieuwd of deze val eigendom van het Waterschap Rivierenland is. Na mijn melding werd ik een dag later terug gebeld door de (muskus)rattenvanger van het Waterschap. Deze vriendelijke medewerker kon op al mijn vragen antwoord geven.
Ja, deze inloopval is van het Waterschap. Hij ligt daar voor het wegvangen van beverratten. Googelt u maar even hoe zo'n beest eruit ziet. Het is een rat met de omvang van een bever. Hij had er stroomopwaarts (ter hoogte van de Weidsteeg) al 6 gevangen.
Maar wat doet u als u per ongeluk een bever vangt? "Dat komt bijna nooit voor, maar dan laat ik hem weer los".
"Het vermoeden is dat twee bevers met een burcht bezig zijn, of er is 1 heel actieve bever aanwezig", aldus de medewerker van het waterschap.
Controleert u deze val dagelijks? "Nee, hij staat momenteel niet op scherp. Als dat wel zo is krijg ik een sms als de val dichtslaat". Wat een prachtig hulpmiddel is dat, was mijn reactie. "En het bespaart veel onnodig gereden kilometers" aldus de rattenvanger.
Vol verwachting zullen we de bever(s) volgen. Maar een burcht in aanbouw is een prachtige nieuwe ontwikkeling.

Tags: