U bent hier

Vissen in de Lek

Als je met de pont over de Lek naar de overkant vaart of als je vanaf een krib in het water tuurt vraag je je onwillekeurig wel eens af wat er allemaal onderwater zoal aan vissen rond zou kunnen zwemmen.
Welnu, om daar wat inzicht in te krijgen werd op initiatief van Berry Lucas en in samenwerking met Theo de Jong op zaterdag 28 oktober een mini-onderzoekje gedaan naar het voorkomen van vissen tussen de kribben in de Lek. Bij de trektelpost in de Redichemse Waard werden door diverse leden van de NVWC 2 kribvakken bemonsterd met behulp van het professionele materiaal van bureau Viridis dat door Theo en Ewoud per boot aangevoerd werd.
Eerst werd enkele malen door 4 man in waadpakken de zgn. zegen, een lang smal net met zakvormig midden, door het water getrokken. Bij een eerdere gelegenheid leverde dit een flinke vangst op maar nu bleef het beperkt tot slechts enkele algemene soorten: Blankvoorn, Snoekbaars en Baars. Het kan zijn dat veel vissen in deze tijd van het jaar al dieper water opgezocht hebben.
Met de speciale apparatuur in het bootje werd vervolgens electrisch gevist. Door een spanningsveld in het water aan te brengen raken de vissen (korte tijd) verdoofd waardoor ze eenvoudig even opgeschept kunnen worden om ze te determineren. De speciale schepnetten fungeren daarbij zelf als anode. Als snel kwamen er enkele zwartbekgrondels bovendrijven, een succesvolle nieuwkomer in de rivier die inmiddels ook al in veel polderwateren te vinden is. Bij de kop van de krib werden 3 flinke palingen gevangen, waarvan 1 polsdik en mogelijk al geslachtsrijp. Ook zagen we enkele exemplaren van de Winde waarbij we in het cuvet (smal glasbakje) mooi het verschil konden zien met de Blankvoorn: de Blankvoorn had o.a. rood in het oog, grotere schubben en een andere vorm van de bek. We besloten een en ander nog eens over te doen maar dan bij wat warmer weer, bijvoorbeeld in augustus of september.
Wim Rubers