U bent hier

Winnende Big Day-team vindt lammergier

De zestiende Big Day van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) is gewonnen door het duo Daniël Beuker uit Culemborg en Job de Boer (Utrecht). Dit tweetal is tevens organisator van de Big Day en het enige team dat alle zestien edities heeft volbracht. De spectaculairste vondst van de winnaars was een lammergier, een enorme vogel uit bergstreken als de Alpen en de Pyreneeën. Het was de eerste keer dat deze soort in Culemborg werd gezien en hij is ook zeer zeldzaam in de rest van Nederland.
Het duo Beuker- De Boer evenaarde het Big Day-record, met 112 soorten, een eindtotaal dat eerder gehaald werd door het duo Klop-Kievit.
Tweede dit jaar werd het tweetal Arjan Brenkman/Louis van Oort (110 soorten) en derde het trio Klop-Kievit- VanOpheusden. De Blinde Vink, de troffe voor de nummer laatst, ging na het debuterende jonge duo Aron Sinke/Marnix van Oort, die toch nog 88 soorten bijeen wisten te sprokkelen.
De Big Day is een wedstrijd waarbij het de bedoeling is dat de deelnemers in 22 uur tijd zo veel mogelijk vogelsoorten in het werkgebied van de NVWC proberen te ontdekken. Dit ligt globaal in de driehoek Culemborg – Buren – Beesd, een gebied van zo’n 80 km2. De deelnemende teams bestaan uit twee personen, die zich slechts te voet of per fiets mogen verplaatsen.