U bent hier

Winnende foto Gelderse Natuurfotowedstrijd gemaakt in onze NVWC-tuin!

Artikel overgenomen uit Culemborgse Courant.
BEUSICHEM Ze fotografeert nog maar kort en toch heeft ze nu al een grote natuurfotowedstrijd gewonnen. Cynthia van Leusden pakte de hoofdprijs in de Gelderse Natuurfotowedstrijd 2019 met een prachtige close/up van een rosse metselbij. Een foto die ze schoot bij clubhuis De Steenuil van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC).
door Louis van Oort
Deze natuurfotowedstrijd was uitgeschreven ter ere van het 20-jarige jubileum van BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland. Cynthia (46) werd zaterdag 6 juli als winnaar uitgeroepen tijdens het evenement Beleef BuitenGewoon in Velp. Ze krijgt nu een exclusieve masterclass van natuurfotograaf en jurylid Johan van der Wielen én een reportage in Mooi Gelderland!, het natuurmagazine van Geldersch Landschap en Kasteelen.
In haar rapport zei de jury over Cynthia's foto onder meer: ,,Een foto die ontzettend goed past bij de actualiteit, de afname van bijen. Daarnaast is het een foto waar van alles gebeurt: prachtig lijnenspel, het onderwerp dat juist niet in het midden geplaatst is en een uitsnede die fantastisch is gekozen."
Dat Cynthia's foto werd uitverkoren, is een hele prestatie. Er waren namelijk 400 foto's ingestuurd. Daarvan heeft de jury er 100 geselecteerd waarna het publiek kon stemmen voor de 20 beste foto's. Hiervoor werden liefst 7000 stemmen uitgebracht. Uit die 20 foto's koos de jury de beste; de foto van Cynthia dus.
KONT IN DE HOUTSNIPPERS De winnende foto kwam min of meer bij toeval tot stand: ,,Ik was net lid geworden van de NVWC, maar ik wist eigenlijk helemaal niet wat voor organisatie het precies was. Dus ik dacht: ik ga me even voorstellen, want ik was toch in de buurt. Toen ik bij het clubgebouw De Steenuil aan de Steenovenslaan kwam, was er niemand en ben ik even rond gaan kijken. Ik liep wat te zoeken naar vlinderplantjes in de prachtige tuin voor het gebouw toen ik een bijenhotel zag. Dat is een boomstam met gaatjes erin geboord waarin bepaalde bijensoorten hun eitjes kunnen leggen. Ja en dat vind ik super om naar te kijken al die kleine beestjes. Dus ik ben ervoor gaan zitten, met mijn kont in de houtsnippers, en heb wat foto's gemaakt."
,,Iedereen die ik deze foto liet zien, vond hem meteen leuk of bijzonder. Daarom besloot ik direct om hem in te sturen toen de fotowedstrijd voorbijkwam. Het was het eerste wat in me opkwam en ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had nooit verwacht te winnen maar had stiekem gehoopt wel bij de 100 door de jury geselecteerde foto's te komen."
Dat lukte glansrijk, en dat niet alleen, zo bleek. Een zeer knappe prestatie. Helemaal als je bedenkt dat ze pas sinds kort natuurfoto's maakt, met haar Nikon D3300. ,,Nadat ik een basiscursus 'Leer je eigen toestel kennen' had gedaan, was ik helemaal verslaafd. Ik heb in totaal zo'n acht lessen gevolgd en één daarvan was in de praktijk. Ik ben meer een praktijkmens dus de rest heb ik mezelf aangeleerd en nu ontdek ik nog steeds nieuwe dingen."
IN DE BUURT Techniek is één ding, je moet je onderwerp ook zíén. Dat doet Cynthia, die in de zorg werkt, op haar wandelingen in de natuur rond Beusichem en Culemborg. ,,Ik ben mijn hele leven lang al van de beestjes dus die camera helpt alleen maar om ze vast te leggen. Ik ga bijna dagelijks op pad. Gewoon in de buurt: Beusichem en Culemborg en omstreken. Een klein gebied misschien maar er is altijd heel veel moois te zien. Iedere keer vind je wel wat nieuws. Dat kan groot zijn maar ook heel klein. Kwestie van luisteren en kijken. En als je gewoon ergens rustig op een plekje gaat zitten, komt er ook genoeg voorbij vliegen."