Insectenexcursie Zuiderlingedijk

Op zondag 9 augustus gaat de insectenwerkgroep op zoek naar libellen, vlinders en
andere insecten in gebied, niet zo ver van Culemborg.
In het mooie natuurgebied aan de Zuiderlingedijk in Acquoy kunnen we bij mooi weer
veel insecten aantreffen. Wil je mee met deze excursie, dan kan dat, graag!
We gaan met eigen vervoer en houden tijdens de excursie 1,5 m afstand van elkaar.
Om 13:00 uur vertrekken we v.a. De Steenuil, Steenovenslaan 20, Culemborg.
Om 13.30 uur verzamelen we op de Parkeerplaats Meerdijk, Kerkweg 23A, 4151 BS

In dit zomerse dubbelnummer van de Tsjielp!! voor juli en augustus is te zien dat het weer bruist van de activiteiten. Met inachtneming van de 1,5 meter is er veel mogelijk in de buitenlucht. Het is leuk om te zien dat de jeugdgroep en hun begeleiders er ook weer zin in hebben. Ze hebben al twee leuke activiteiten achter de rug en ook in juli en augustus hopen we op veel belangstelling. In de volgende Tsjielp!! meer over onze jubileumdag op 12 september.

Gisteren heeft Tom Kompier een mannetje van de gaffelwaterjuffer (Coenagrion scitulum) in het Tichelterrein van Buren waargenomen. Deze zeldzame juffer was nog nooit eerder binnen ons werkgebied gezien. De gaffelwaterjuffer komt sinds 2007 in Nederland voor. De verspreiding was eerst beperkt tot Zeeland maar later waren er ook waarnemingen uit Limburg en Noord-Brabant.

Jeugdactiviteit: Dagvlinders in de Baarsemwaard

Het voorjaar van 2020 was bijzonder. Door de coronacrisis leek het leven even stil te
staan. Gelukkig werden we wel getrakteerd op prachtig weer, nog nooit scheen de
zon zoveel. We gaan kijken of de rust goed is geweest voor de vlinders in de
Baarsemwaard. Kars Veling van De Vlinderstichting kan ons hier alles over vertellen.
Mocht je zelf een vlindernetje hebben, neem die zeker mee!
Winny en Maartje kijken uit naar 11 juli, graag opgeven via jeugdcoor@nvwc.nl.

Excursie Baarsemwaard: Op zoek naar (huidjes van) de rivierrombout

Excursie Baarsemwaard: Op zoek naar (huidjes van) de rivierrombout Twee jaar geleden hebben we met de insectenwerkgroep al eens een blik geworpen op de rivierrombouten aan de noordzijde van de Lek. De Steenwaard is een bekende locatie, waar ieder jaar wel rivierrombouten worden gezien. Ook aan "onze" kant van de Lek komt de rivierrombout voor, maar het aantal waarnemingen is nooit zo groot. Reden temeer om dit jaar eens goed naar (huidjes van) deze soort te zoeken in de Baarsemwaard.

Op 6 juni was de jeugdgroep bij imker Caroline op bezoek. Het was erg leuk om de kinderen weer te zien! Caroline had voor ieder kind een soort capeje ter bescherming tegen de bijen. Ze liet alles heel goed zien. Zelf had ze een pak aan en begeleidsters Maartje en Winny kregen ook zo’n pak. Het was heel spannend met het weer. Bij regen kan de kast niet geopend worden, maar gelukkig kwam precies op tijd de zon tevoorschijn. Tot slot kreeg ieder nog een beschuitje met heerlijke honing. Acht kinderen hadden zich aangemeld. Het was een paradijsje langs het spoor!

Wie-o-wie is de man van nest 17-03?? Blog uit het Veld geklapt 2020#6

Een blog over vogelonderzoek in de West-Betuwe door Jouke Altenburg

Sinds 2009 worden boerenzwaluwen in de West-Betuwe geringd om hun overleving en verspreiding te volgen. Sinds 2018 krijgen volwassen vogels op vijf erven naast een metalen ringetje ook een unieke kleurring1. Daarmee zijn deze vogels van enige afstand met een camera ‘af te lezen’. Op 20 juni 2020 onthulden filmbeelden een opvallend verschijnsel.

De Honddijker Theetuin van ons NVWC-lid Ada Wille is bij mooi weer vanaf 7 juni weer elke zondag geopend.

Zij mailt ons: A.s. zondag mag ik (vanaf 12.00u.) mijn theetuin weer openen voor bezoek  en komende maand heb ik een expositie van de prachtige vogelportretten van Marc van der Zwet (zie www.marcvanderzwet.nl), geschilderd op kleine houten paneeltjes.

Pagina's

Abonneren op Natuur- en Vogelwacht Culemborg e.o. RSS