U bent hier

Oranjetipjes melden

Oranjetip in Culemborg

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder. De eerste verschijnen eind maart en na begin mei kom je ze als vlinder niet meer tegen. Dan moet je weer bijna een jaar wachten.

Het mannetje van het oranjetipje is niet te verwarren met een andere vlinder. Het is een klein wit vlindertje met een prachtig oranje vleugelpunt. (op de foto een man en vrouw tesamen). Ze vliegen vele kilometers op een dag, maar wel over een soort van vaste routes van zo’n 300 – 500 meter. Zie je er een langs vliegen, dan zie je die vast binnen een paar minuten opnieuw. Het oranjetipje komt hier in de omgeving regelmatig voor. De Regulieren, de Zump en de Put van Buren zijn prima plekken om hem te zien te krijgen.

Maar in deze coronatijd zijn we vooral veel thuis!

En dat is het leuke van het oranjetipje: je komt ze ook in de stad en misschien zelfs in je eigen tuin tegen. De gemeente Culemborg en de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) zijn erg benieuwd waar de oranjetipjes in Culemborg voorkomen. We vragen daarom iedereen die er eentje ziet om dat door te geven, zodat we een mooi beeld krijgen van het leefgebied van deze vlinder.

Heb je een oranjetipje gezien?

Klik dan hier en vul het formulier in (kost nog geen minuut)

Over een week of drie, vier, als de oranjetipjes zijn uitgevlogen gaan we een mooi kaartje maken van al uw waarnemingen en dan weten we waar dit gave vlindertje voorkomt.

Doet u ook mee?

Deze oranjetipjes-telling is een initiatief van de gemeente Culemborg en de NVWC.

Onderstaand nog wat foto's van oranjetipjes.

 

Oranjetipje man en vrouw