Skip to content

Effect recreatie op wilde natuur

Mirjam Melman stuurde ons eerder deze hartekreet.

Beste mensen van de NVWC, Er moet me iets van het hart, ik maak mij zorgen om de natuur in de uiterwaarden bij Culemborg. Graag wil ik opkomen voor deze natuur. De eerste stap is dit bericht aan de NVWC, omdat ik NVWC-lid ben en wellicht dat de NVWC met dit thema al aan de slag is. Ook spreek ik nu regelmatig mensen aan en uit ik mijn zorgen. Mijn indruk is dat de uiterwaarden de laatste jaren steeds drukker worden bezocht. Ik loop en fiets heel regelmatig op de Beusichemsedijk. Op warme dagen in de zomer neem ik een duik in het water van de afgraving, maar verder blijf ik uit respect voor de wilde natuur zoveel mogelijk buiten de uiterwaarden. Vanaf de dijk zie ik hoe hoog de recreatieve druk nu in de Lazaruswaard en de Redichemse waard is geworden. Voordat deze gebieden waren opengesteld, was er een relatieve rust in deze uiterwaarden. Nu neem ik waar dat er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat (ja ook ruim voor en na zonsopgang) continu mensen in deze uiterwaarden zijn.

Binnen het bestuur hebben we vervolgens geschaafd aan een stukje over deze problematiek om dit vervolgens op diverse plaatsen te gaan publiceren. Zie hier het resultaat:

 

 

Back To Top