Skip to content

Fietsroute Eendenkooien vanuit Leidsche Hoeven

Fietsroute Eendenkooien West Betuwe

Op woensdag 1 juli j.l. is het eerste exemplaar van de Fietsroute Eendenkooien overhandigd aan dhr. Rutger van Stappershoef, wethouder recreatie, toerisme en cultuur van de Gemeente West Betuwe.

De overhandiging vond plaats in de schaapskooi op Natuurbeleving Leidsche Hoeven, in Tricht. De overhandiging werd gedaan door eendenkooi kenner Jan Taat, mede in zijn functie als coördinator Natuur en Eendenkooien in het natuurgebied de Leidsche Hoeven.

Het Nederlands rivieren gebied heeft een grote dichtheid aan eendenkooien gekend. Historisch onderzoek bracht aan het licht dat alleen al in het Gelders rivieren gebied dit er bijna twee honderd zijn geweest en dan laten we de aanpalende gebieden in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht nog even buiten beschouwing. De eendenkooien (Vogelkoyen) voorzagen de toenmalige bevolking van eiwitrijk en redelijk goedkoop voedsel. Grote hoeveelheden gevangen eenden vonden hun weg via Maas, Waal, Lek en Linge naar de snel groeiende steden in het westen van Holland. Fietsroute In de Tielerwaard en met name in de huidige gemeente West Betuwe lagen de kooien mannetje aan mannetje. Om een indruk te geven waar deze eendenkooien lagen en de dichtheid hiervan is op basis van het historisch onderzoek een fietsroute uitgezet in de Gemeente West Betuwe. Start en finish zijn op de Natuurbeleving Leidsche Hoeven en de tocht gaat langs meer dan 24 eendenkooien en overblijfselen (kooi-relicten) en heeft een lengte van ca. 40 km. In de loop van de zomer zal op de Leidsche Hoeven het vernieuwde bezoekerscentrum worden geopend waarin naast veel aandacht voor eendenkooien ook ruimte is voor de historie van Tricht en omstreken en de ontwikkeling van het naast gelegen nieuwe natuurgebied. Zie  hier voor meer informatie over eendenkooien.

Geplaatst door: Johan de Kruif

Back To Top