Ga naar hoofdinhoud

Middelste wesp (Dolichovespula media), lookalike van de Hoornaar

Op 2 mei zag ik in het Beesd Lage Veld een hoornaar. Altijd indrukwekkende wesp waarvan ik gewoontegetrouw foto’s maakte. Soms wordt het beloond als je je waarneming op Waarneming.nl plaatst. Niet lang na mijn melding werd deze gecorrigeerd als Middelste wesp. Een soort die evenals de Hoornaar als vrij algemeen wordt aangegeven. Echter de hoornaar wordt regelmatig gemeld. Ik zie er twee, drie keer per jaar ook wel eentje. De Middelste wesp was op waarneming een nieuwe melding voor het werkgebied van de NVWC. Reden daarvoor kan zijn dat de Middelste wesp, ook wel ‘kleine hoornaar’ genoemd vaak wordt verward met de hoornaar. Ik laat daarom zowel van de Middelste wesp en Hoornaar twee foto’s zien, waaruit de verschillen wel duidelijk blijken. De hoornaar heeft veel meer rood in antennen en de oogachterrand. De Middelste wesp is bovendien een ‘langkop’: tussen de oogonderrand en de basis van de antennen ligt een duidelijke afstand. In het veld zal echter de aan/afwezigheid van de rode kleur discrimineren. Ik ben benieuwd wanneer de volgende gemeld wordt.

Hans Kunstman

Back To Top