Skip to content

Oproep van Annette: Bewoond merelnest in de tuin? Meld het!

Ook in 2023 wil SOVON Vogelonderzoek doorgaan met het nestonderzoek van de merel. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van door SOVON opgeleide vrijwilligers die onderzoek doen naar het nestsucces van merels. Een van die vrijwilligers ben ik en binnenkort ook Johan de Kruif.

Deze maand gaan de merels weer beginnen aan hun eerste legsel.
Ik zoek merelnesten en volg die door er 2 tot 3 keer in te kijken. Dat doe ik zo dat er minimale tot geen verstoring is. De jonge vogels kunnen t.b.v. het onderzoek geringd worden. Ook dat gebeurt uiterst zorgvuldig zodat de storing minimaal is.

Om meer nesten te kunnen volgen doe ik een beroep op u. Veel ogen zien nu eenmaal meer. In de komende Hak-al staat beschreven hoe het gedrag van de merels rond een nest is zodat u weet waar u op moet letten. Meld bij mij als u een merelnest in de tuin heeft waar merels gebruik van maken. U hoeft niet te weten waar het precies zit, als u maar sterke vermoedens van broeden of jongen hebt. Het opzoeken hoort bij mijn taak.

Dus heeft u een nest en wilt u dit nest mee laten doen in het onderzoek: neem contact op met mij! Annette van Berkel, T. 06 – 22 65 13 21, E.: ahvanberkel@gmail.com

 

Foto net uitgevlogen slapend mereljong: Annette van Berkel

Back To Top