Ga naar hoofdinhoud

Eerste boerenzwaluwen weer gearriveerd – Blog van Jouke en Theo

Op 1 april jl. liet de beheerder van de Culemborgse kinderboerderij weten, dat de eerste boerenzwaluw weer was waargenomen. ‘Geen grap!’ meldde ze er nadrukkelijk bij. Op dezelfde dag werd er eentje gezien aan de rand van de wijk Parijsch, maar deze vogel overnachtte helaas niet in de nabijgelegen stal van de Fam. Stol. Ofschoon er in de navolgende week nog een flink lagedrukgebied bij de Pyreneeën hing (die een blokkade voor trekkende vogels kon vormen), kwam op 7 april de melding van de Fam. van Dam aan de Achterweg dat de eerste zwaluw was gearriveerd. Zo ook bij de Fam. van Zanten in Everdingen.

Kleurring = BSN
Sinds 2018 kleurringen we broedvogels. Dat kleurringetje is – in combinatie met de standaard metalen ring – te vergelijken met een Burger Service Nummer. Op deze manier kunnen de vogels van enige afstand aan nest en partner worden gekoppeld. Omdat het kleurringetje maar 4 mm hoog is, is daar wel een digitale camera met een flinke telelens voor nodig. Op deze manier is het mogelijk per individu de reproductie bij te houden.
De eerste gekleurringde vogel in de West-Betuwe werd op 8 april vastgelegd bij de Fam. van Zanten in Everdingen. Hoewel de eerste boerenzwaluwwaarnemingen gewoonlijk mannetjes betreffen, was het vrouwtje Oranje-Zwart-Oranje (afgekort OZO) die hier op de digitale plaat kon worden vastgelegd. Ze had net haar laatste nest van het jaar ervoor geïnspecteerd. Er vloog nog een tweede vogel op dit erf rond, met zekerheid een man, maar die bleef buiten de stal en kon dus nog niet worden geïdentificeerd.

Goed begin
OZO is in 2022 geringd als nieuwe broedvogel en zeer waarschijnlijk geboren in 2021. Ze deed in 2022 drie broedpogingen. De eerste twee broedsels met man OWO (Oranje-Wit-Oranje) mislukten door onbekende oorzaak. Ze veranderde daarop zowel van broedstal als partner en koos voor man BP54444. Die was in 2021 op hetzelfde erf geboren en er als broedvogel teruggekeerd. Bijzonder detail: hij gebruikte met vrouw OZO zijn eigen geboortenest. Zijn vader was in 2022 ook nog in leven en voerde jongen in een nest één balk verderop. Het nakomelingschap van man BP54444 en vrouw OZO bedroeg in 2022 drie uitgevlogen jongen. De vroege aankomst van OZO belooft veel goeds voor haar broedseizoen 2023. Alleen vogels die in goede conditie zijn arriveren vroeg en doen meer dan één broedpoging.

Jouke Altenburg
Theo Boudewijn

 

Back To Top