Ga naar hoofdinhoud

Eikenprocessierups

Wellicht hebt u het al gehoord of gelezen: het was schrikken op 4 mei. Bezig met nachtvlinderonderzoek in de Plantage kwam er een groot apparaat de Burgemeester van Hoytemalaan in rijden. Na een vriendelijk goedendag vroegen ze waar ik mee bezig was en op mijn antwoord dat ik nachtvlinders zocht vertelden ze dat zij hier kwamen spuiten tegen de eikenprocessierups. Met groot geraas werden vervolgens alle 53 eiken langs deze laan bespoten met aaltjes. Aaltjes of nematoden zijn een biologische manier om rupsen te bestrijden. De aaltjes kruipen in de rupsen en doden deze. Het is dus geen chemisch middel en niet giftig voor mensen of voor vogels. Maar het is wel een middel dat alle rupsen die op dat moment in de boom zitten doodt en niet specifiek is. Op 5 mei hoorden we van Martin Poot dat op die avond ook alle 114 (!!!) eiken langs de Waldeck Pyrmontdreef werden behandeld. In deze bomen hangen nestkastjes voor mezen, juist bedoeld om de rupsen van de eikenprocessierups op een natuurlijke manier onder de duim te houden. We waren dan ook zeer ontstemd.
Eikenprocessierups kan gezondheidsklachten geven door de haren die de rupsen loslaten en die zeer irritant kunnen zijn. We weten dan ook dat het een probleem kan zijn, maar om in een kleine tweehonderd bomen alle rupsen daarvoor dood te spuiten gaat ons veel te ver. We zijn voor het inzetten van natuurlijke vijanden, zoals die mezen en voor een ecologisch beheer van bermen en groenstroken, waar ook veel meer natuurlijke vijanden van die eikenprocessierups groot kunnen worden. En als er dan toch een probleem is kunnen nesten worden opgezogen en vernietigd. Dan ben je de overlastgever kwijt, zonder alle andere rupsen te treffen.

Er werd contact gezocht met de gemeente en ook in de gemeenteraad werden vragen gesteld over deze actie. Het bleek te gaan om een tragische miscommunicatie, want het beleid van de gemeente is ook om de preventieve biologische bestrijding tot een minimum te beperken. Tot onze opluchting bleken de nestkastjes die in de behandelde Waldeck Pyrmontdreef hangen bijna allemaal succesvolle broedsels van mezen te bevatten. Waarschijnlijk was er voldoende voedsel voor die hongerige jongen in de aangrenzende tuinen.

Natuur- en Vogelwacht Culemborg, Kars Veling, voorzitter

Hier een filmpje van het aaltjes spuiten op 4 mei in De Plantage.

Back To Top