Skip to content

Recordaantal vogelsoorten bij 22ste Big Day

In een lente waarin de mooie dagen dun gezaaid waren als regendruppels in Zuid-Spanje was onze jaarlijkse Big Day zowaar gezegend met een etmaal heerlijk weer. Deze 22ste editie van de Big Day leverde dan ook een recordaantal vogelsoorten op.

door Louis van Oort

De zeven teams zagen bij elkaar 130 soorten, waarmee het record van 129 verbeterd werd. Winnaars werden, net als vorig jaar, de jonge honden Eirik Kersten (19) en Aron Sinke (21), die ook nu 115 vogelsoorten waarnamen; een evenaring van het Big Day-record. Ze bleven daarmee (opnieuw) Arjan Brenkman en Louis van Oort voor (109) en wonnen daarmee de hoofdprijs: wisseltrofee de Gouden Snip.


Het winnende duo met wisseltrofee de Gouden Snip
Eirik Kersten (links) en Aron Sinke. Foto Louis van Oort.

Na afloop werd onder het genot van ijzersterke verhalen en hilarische ervaringen traditioneel de Chinese maaltijd genuttigd in het hofje achter de woningen van Gerrit Jan Klop en Jandirk Kievit. Waarna good old Leo van der Kooij als jurylid de waarnemingslijsten kritisch bekeek en uiteindelijk de Gouden Snip mocht uitreiken.


Leo van der Kooij overhandigt de Gouden Snip aan Eirik en Aron. Foto Louis van Oort.

EEN SLOOT AAN ERVARINGEN

Een van de meest bijzondere momenten van 22 jaar Big Day onderging het team van Daniël en Job. Bij een hotsebotsrit over de Driftsteeg (een weg die te zwaar zou zijn voor Parijs – Roubaix) kon Daniël ternauwernood voorkomen dat hij de sloot inreed. Zijn fiets kon hij echter niet redden. Die ging stuurtje onder, waarna Job – met tranen over zijn wangen van het lachen – Daniël hielp het vehikel op de kant te krijgen. De rest van de Big Day trok het team in een putlucht van slootslib door het werkgebied.

WAT IS DE BIG DAY OOK WEER?

De Big Day is een wedstrijd waarbij teams van twee personen in een gebied van ongeveer 80 km2 (globaal tussen Culemborg, Beesd en Buren) in 22 uur tijd zoveel mogelijk vogelsoorten moeten proberen te vinden. Daarbij mogen zij alleen gebruik maken van een fiets als vervoersmiddel.  Deze keer vond de Big Day plaats van vrijdag 12 mei 19.00 uur tot zaterdag 13 mei 17.00 uur.
In totaal zagen en/of hoorden de zeven teams dus 130 soorten, waaronder zeldzaamheden als kwak, roodpootvalk en visarend.

Overige teams

De rest van de uitslag luidde als volgt:
Gedeeld 3e: team Gerrit Jan Klop/Jandirk Kievit/Dirk van Opheusden en team Bas Engels/Astrid Potiek  (108 soorten)
5e: team Berry Lucas/Erwin ’t Lam (106 soorten)
6e team Daniël Beuker/Job de Boer (100 soorten)
7e: team Nina de Rooij/Petra Ringenaldus (76 soorten)

De complete soortenlijsten van de team zijn te vinden op: Natuur- en Vogelwacht Culemborg (waarneming.nl)

 

Groepsfoto Big Day NVWC: Alle  deelnemers een minuut voor de start. Foto Leo van der Kooij.

 

Back To Top